vineri, 14 noiembrie 2014

Interviul săptămânii (17) : KABIR HELMINSKI . Ce este non-dualitatea ?

    Kabir Helminski  este co-director al Threshold Society (sufism.org), o fundație educațională non-profit care a dezvoltat programe care oferă o structură de practică și de studiu în sufism și psihologie spirituală. El a tradus mai multe volume de literatură sufi, printre care multe opere de Rumi, și este autorul a două cărți despre sufism: Living Presence și The Knowing Heart . Cartea sa cea mai recentă este Love's Ripening, Rumi and the Journey of the Heart .
   Kabir a început studiul a sufismului cu Suleyman Loras de Konya și a fost recunoscut oficial ca un Șeic al Ordinului Mevlevi al sufismului în 1990, de către Celalettin Celebi, Șef al Ordinului Mevlevi.

   Din 1980 până în 1999 a fost director la Threshold Books, una dintre cele mai importante edituri de literatură sufi. Între 1994 si 2000 a făcut turul cu dervișii rotitori  din Turcia, aducând cultura spirituală a Mevlevis la mai mult de 100.000 de oameni. Cărțile sale au fost traduse în spaniolă, italiană, olandeză, germană, rusă, indoneziană, și turcă. El are un master în studii transpersonale și un doctorat onorific în literatura de specialitate de la Universitatea Selçuk, Konya, Turcia.


  Pentru mai mult de treizeci de ani, domnul Helminski s-a concentratat pe dezvoltarea și difuzarea unei abordări contemporane a conceptelor și practicilor islamice, atât în cadrul comunității islamice și în afara ei. În 2001 a fost primul musulman ce a ținut în cadrul prestigioasei Harold M. Wit prelegeri despre spiritualitate în viața contemporană la Harvard Divinity School. Helminski locuiește cu familia sa în apropiere de  Santa Cruz, California, iar acum se concentrează pe muzica Sufi, scrierea, predarea, precum și elaborarea unui program de educație spirituală cu o echipă internațională de cercetători. El este fondatorul și directorul Institutului Baraka (barakainstitute.org) și, de asemenea, un membru al facultății centrale al Institutului Căi Spirituale  (spiritualpaths.net).


  Kabir a fost directorul muzical  a apreciatului documentar difuzat de PBS, Muhammad: Legacy of a Prophet (2002), produs de către Unity Productions Foundation. .


În 2009, Kabir a fost numit ca fiind unul dintre cei 500 de musulmani mai influenți din lume de către Royal Islamic Strategic Studies Center  în asociere cu Universitatea Georgetown. El este unul dintre semnatarii Un cuvânt comun între noi și voi, o scrisoare deschisă către liderii Creștini scrisă de către oamenii de știință islamici , chemând la pace și înțelegere.


Interviul cu Kabir Helminksi, cuprinde următoarele întrebări : 

* Ce anume este non-dualitatea ?  Ce anume este "eul " ?  Oare există un făptuitor ?  Ce anume este realitatea ?   *


Cu Lumină în Pace și Iubire !

Paul Paulică

  Sursa :  scienceandnonduality.com