miercuri, 9 martie 2016

COSMOS (8) : SURORILE SOARELUI

   Acest episod, Cosmos: Surorile Soarelui oferă o imagine a ceea ce înseamnă o stea, compoziția și evoluția unei stele. De-a lungul timpului oamenii au admirat cerul nopții, fascinați de punctele luminoase care le vedeau pe cer. Au unit aceste puncte , obținând diferite forme pe care azi le numim constelații, și au creat diferite legende fiecărei constelații, aflăm astfel de legenda Pleiadelor.      Tyson descrie munca lui  Edward Charles Pickering de a descifra enigmele stelelor prin imaginile lor spectrale. A apelat la ajutorul a numeroase femei care și-au dedicat viața acestei munci colosale, printre care s-a aflat și Annie Jump Cannon care a reușit să dezvolte un sistem de clasificare a stelelor și Henrietta Swan Leavitt care a descoperit modalitatea de a măsura distanța de la o stea la Pământ prin analiza spectrală. Această metodă a fost folosită mai târziu pentru a descoperi alte galaxii.
  Tyson explică cum se formează stelele din nebuloase, și cum stele precum Soarele nostru își păstrează echilibrul între atracția gravitațională care atrage toată materia Soarelui spre nucleu și fuziunea nucleară care în urma unor explozii colosale aruncă toată materia din nucleu spre exterior.

   Cosmos: O odisee spațio-temporală cu titlul original Cosmos: A Spacetime Odyssey, este un documentar științific format din 13 episoade. Documentarul este prelucrat după versiunea mai veche Cosmos: o călătorie personală prezentat de Carl Sagan în 1980. Acesta din urmă însă este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul știintific și cu imagini mult mai clare și detaliate, precum și multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a rămas profund impresionat de documentarul inițial prezentat de Carl Sagan.

Vizionare Plăcută !



PS (părere personală): Recomand ca informația vizuală oferită de acest video și de următoarele din această serie să vă fie un punct de plecare spre cunoașterea holistică a COSMOSului. 
 Privește dincolo de aparențe, folosește discernământul și dezvoltă-l, astfel vei fi LIBER.