miercuri, 16 martie 2016

COSMOS (9) : LUMILE PIERDUTE DE PE PĂMÂNT

    Aceste episod din Cosmos: O odisee spațio-temporală poartă numele :  Lumile pierdute de pe Pământ și se referă la paleo-geografia Pământului de-a lungul milioanelor de ani și cum afectează aceasta viața. Aflăm din documentar cum copaci din perioada carboniferului de acum 300 de milioane de ani constituie sursa noastra de energie în ziua de azi. 50 de milioane de ani mai târziu în Permian aflăm că masive erupții vulcanice au dus la împrăștierea în atmosfera Pământului a gazelor cu efect de seră precum dioxidul de carbon. Acest efect de seră a încălzit oceanele, ceea ce a dus la degajarea de metan din oceane, toate acestea ducând la o extincție în masă în perioada Permian-Triassic, aproximativ 90% din speciile de pe Pământ din acea perioadă dispărând.
   Un alt factor important care modifică suprafața Pământului îl reprezintă plăcile tectonice. În trecut toată masa continentală a Pământului era unită, formând un singur continent.


   Un eveniment major care a dus la extincția dinozaurilor din Cretacic- Paleogen este impactul cu un meteorit în zona Golfului Mexic. În urma acestui impact toate speciile mari de pe suprafața Pământului precum dinozaurii au pierit, rămânând în viață de-a lungul timpului doar speciile mici de mamifere ce se puteau ascunde în vizuini în pământ, mamifere din care ulterior am evoluat și noi, oamenii. (oare ???)


  Cosmos: O odisee spațio-temporală cu titlul original Cosmos: A Spacetime Odyssey, este un documentar științific format din 13 episoade. Documentarul este prelucrat după versiunea mai veche Cosmos: o călătorie personală prezentat de Carl Sagan în 1980. Acesta din urmă însă este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul știintific și cu imagini mult mai clare și detaliate, precum și multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a rămas profund impresionat de documentarul inițial prezentat de Carl Sagan.

Vizionare Plăcută !



PS (părere personală): Recomand ca informația vizuală oferită de acest video și de următoarele din această serie să vă fie un punct de plecare spre cunoașterea holistică a COSMOSului. 
 Privește dincolo de aparențe, folosește discernământul și dezvoltă-l, astfel vei fi LIBER.