miercuri, 30 martie 2016

COSMOS (11) : NEMURITORII

   Episodul Nemuritorii din documentarul Cosmos: O odisee spațio-temporală   se referă la cum a evoluat viața pe Pământ și analizează posibilitatea existenței vieții pe alte planete. Tyson explică cum scrisul a dus la transferarea informațiilor de-a lungul generațiilor, menționând că Prințesa Enheduanna (2280 îC) a fost primul scriitor care și-a trecut numele pe o lucrare de-a sa și cum Gilgamesh a cules povești din folclor inclusiv pe cea a lui Utnapishtin care se referă la o mare inundație comparabilă cu cea menționată în Biblie. La fel și ADN-ul înregistrează informații pentru a genera viața. Tyson ne face niște dezvăluiri senzaționale, amintind de meteoritul Nakhla căzut pe Pământ în 1911, din analiza căruia ulterior a rezultat că ar proveni de pe Marte și cum unii microbi ar putea supraviețui călătoriei prin spațiu și chiar impactului dintre un meteorit și o planetă. Această teorie face ca viața să poata fi ajuns pe Pământ din orice colț al Universului.

   Cosmos: O odisee spațio-temporală cu titlul original Cosmos: A Spacetime Odyssey, este un documentar științific format din 13 episoade. Documentarul este prelucrat după versiunea mai veche Cosmos: o călătorie personală prezentat de Carl Sagan în 1980. Acesta din urmă însă este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul știintific și cu imagini mult mai clare și detaliate, precum și multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a rămas profund impresionat de documentarul inițial prezentat de Carl Sagan.

Vizionare Plăcută !





PS (părere personală): Recomand ca informația vizuală oferită de acest video și de următoarele din această serie să vă fie un punct de plecare spre cunoașterea holistică a COSMOSului. Privește dincolo de aparențe, folosește discernământul și dezvoltă-l, astfel vei fi LIBER.