miercuri, 24 februarie 2016

COSMOS (6) : TOT MAI ADÂNC

    Acest episod, Cosmos: Tot mai adânc, analizează natura cosmosului la nivelul atomilor. Tyson descrie câteva microorganisme care trăiesc în picăturile de rouă. Prezentarea continuă cu modul în care plantele prin intermediul fotosintezei și cloroplastelor transformă lumina solară într-o reacție chimică prin care dioxidul de carbon și apa sunt transformate în oxigen și zaharuri bogate în energie. Tyson continuă discuția despre molecule și atomi și cum aceștia au dus la evoluția speciilor.
   Ni se dezvaluie cum filozofii greci Thales și Democritus au ajuns la concluzia că toată materia este o combinație de atomi în diferite și nenumărate combinații și ne descrie cum carbonul stă la baza vieții pe această planetă. Tyson explică cum are loc fuziunea nucleară și principiile de bază ale protonilor, neutronilor și electronilor. Ni se dezvăluie prezența neutrinului, și despre natura încă insuficient deslușită a acestuia.


 Cosmos: O odisee spațio-temporală cu titlul original Cosmos: A Spacetime Odyssey, este un documentar științific format din 13 episoade. Documentarul este prelucrat după versiunea mai veche Cosmos: o călătorie personală prezentat de Carl Sagan în 1980. Acesta din urmă însă este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul știintific și cu imagini mult mai clare și detaliate, precum și multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a rămas profund impresionat de documentarul inițial prezentat de Carl Sagan.

Vizionare Plăcută !




PS (părere personală): Recomand ca informația vizuală oferită de acest video și de următoarele din această serie să vă fie un punct de plecare spre cunoașterea holistică a COSMOSului.  Privește dincolo de aparențe, folosește discernământul și dezvoltă-l, astfel vei fi LIBER.