miercuri, 10 februarie 2016

COSMOS (4) : UN CER PLIN DE FANTOME

    Un cer plin de fantome, începe prin a explica ce înseamnă viteza luminii și cât din Universul pe care îl observăm noi astăzi sunt de fapt fotoni emanați de stele acum miliarde de ani. Cu ajutorul acestor cunoștințe am putut privi înapoi în timp până la crearea Universului, Big Bang- ul ce a dat naștere la toată materia. Cu ajutorul cercetărilor lui Isaac Newton, William Herschel, Michael Faraday și James Clerk Maxwell putem înțelege fenomene precum câmpurile electromagnetice sau forța gravitațională. Avem ocazia să înțelegem că viteza luminii este de fapt o constantă universală, ni se face introducerea în teoria relativității formulată de Albert Einstein și aflăm cum poate gravitația să distorsioneze relația spațio-temporală. Aflăm ce sunt stelele negre  descoperite de John Michell, care deși nu sunt vizibile, le putem detecta cu ajutorul altor stele prinse în câmpul lor gravitațional.
    Aflăm despre găurile negre și despre câmpul lor gravitațional care captează și razele de lumină. Cu ajutorul efectelor speciale prelucrate pe calculator putem să ne imaginăm cum ar fi să intrăm într-o gaură neagră.  


   Cosmos: O odisee spațio-temporală cu titlul original  Cosmos :  A Spacetime  Odyssey, este un documentar științific format din 13 episoade. Documentarul este prelucrat dupa versiunea mai veche Cosmos: o călătorie personală prezentat de Carl Sagan în 1980. Acesta din urmă însă este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul știintific și cu imagini mult mai clare și detaliate, precum și multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a rămas profund impresionat de documentarul inițial prezentat de Carl Sagan.

Vizionare Plăcută !



PS (părere personală): Recomand ca informația vizuală oferită de acest video și de următoarele din această serie să vă fie un punct de plecare spre cunoașterea holistică a COSMOSului.  Privește dincolo de aparențe, folosește discernământul și dezvoltă-l, astfel vei fi LIBER.


Sursa : http://www.descoperauniversul.ro/