miercuri, 17 februarie 2016

COSMOS (5) : ASCUNZÂNDU-SE ÎN LUMINĂ

   Cosmos: Ascunzându-se în lumină, explică de ce lumina a jucat un rol important în dezvoltarea astronomiei încă de acum 2000 de ani  când filozoful chinez Mozi a descoperit principiul camerei obscure. Cercetătorul arab Ibn al-Haytham este considerat inventatorul opticii și descoperirile sale au dus la descoperirea telescopului.
  Un alt cercetător care a contribuit în studiul luminii este Isaac Newton care a descoperit spectrul luminii cu ajutorul prismelor. În secolul al 19-lea, William Herschel avea să descopere razele infraroșii. Joseph von Fraunhofer a descoperit că mărind spectrul luminii vizibile, apar spații goale. Aceastea aveau să poarte numele de liniile Fraunhofer și mai târziu se va determina că aceste linii sunt datorate electronilor care absorb lumina, în orbitarea lor în jurul atomilor, după cum este ilustrat în Modelul Bohr. Fiecare atom are o altă semnătură, astfel având să se dezvolte o întreagă știință, spectroscopia. Această știință va duce la dezvoltarea astronomiei, întru-cât prin intermediul spectroscopiei se poate determina compoziția unei planete, stele și alte corpuri cerești îndepărtate emițătoare de lumina sau pe lângă care trec raze de lumină. Tot spectroscopia stă la baza analizei expansiunii Universului sau la constatarea existenței materiei negre. 

 Cosmos: O odisee spațio-temporală cu titlul original Cosmos: A Spacetime Odyssey, este un documentar științific format din 13 episoade.  Documentarul este prelucrat după versiunea mai veche Cosmos: o călătorie personală prezentat de Carl Sagan în 1980. Acesta din urmă însă este actualizat cu ultimele descoperiri din domeniul știintific și cu imagini mult mai clare și detaliate, precum și multe efecte speciale prelucrate pe calculator. Documentarul este prezentat de Neil deGrasse Tyson, care a rămas profund impresionat de documentarul inițial prezentat de Carl Sagan.

Vizionare Plăcută !





PS (părere personală): Recomand ca informația vizuală oferită de acest video și de următoarele din această serie să vă fie un punct de plecare spre cunoașterea holistică a COSMOSului.  Privește dincolo de aparențe, folosește discernământul și dezvoltă-l, astfel vei fi LIBER.