vineri, 6 februarie 2015

Interviul săptămânii (29) : MOKSHANANDA ( Despre non - dualitate )

   Mokshananda, născut Joe Sousa din părinți portughezi și educat ca romano-catolic, Mokshananda a început căutarea lui spirituală la vârsta de 8 ani, când a privit când a privit pentru prima oară printr-un telescop la stele și a devenit intrigat de acest univers vast. Pe măsură ce crește, se îndepărtează de biserică, în cele din urmă nu prea înțelege ce se predă acolo, și a început studiul său personal a lumii fizice pe care el a iubit-o studiind astronomie, meteorologie, fizică, chimie, biologie, antropologie, economie, etc. Mai târziu s-a licențiat în economie la Universitatea de Stat din San Jose. În încercarea sa de a înțelege lumea naturală, a studiat multe lucruri, dar la început a renunțat la Dumnezeu, neînțelegând spiritualitatea deloc în raport cu ceea ce el considera important. Se considera mai mult un om de știință, un umanist, și în cele din urmă un animal din specia Homo Sapiens pe o planetă ciudată în jurul unei stele, obscure în galaxia Calea Lactee.
 Prin ani de studiu a lumei exterioare, el trecut cu vederea interioriorul(lumea interioară), studiul de sine, și o boală sufletească a obținut. După ani de consum de droguri și alcool, precum și prin har, el însuși aterizat în AA(Alcoolici Anonimi) în 1986. Acest lucru a început munca sa interioară. El a pornit pe un drum de psihoterapie, cunoaștere corporală, și de studiu cu un shaman format în tradiția indo-americană. În 1990 Mokshananda, fără intenție, se găsește cu cel ce avea să-i fie primul mentor, Gurumayi. Acesta a fost un alt moment de grație, Mokshananda reflectă. Cu Gurumayi, el a început meditația și auto-cunoașterea.
  Între timp, Mokshananda se întoarce la școală și obține Masterul său în Psihologie Clinică, mai târziu devenind terapeut matrimonial și familiar licentiat. În acest timp, Mokshananda dat peste lucrările și a realizării Ken Wilber care, poate mai mult decât oricare alt profesor, a influențat perspectiva din care Mokshananda învață acum. În 1995, Mokshananda avut o experiență profundă de trezire a Satsang cu Gurumayi, care i-a arătat "Ceea ce este dintotdeauna deja aici" : mereu prezenta Coștientizare a propriului Sine. În 1998, Mokshananda l-a întâlnit Adyashanti, un profesor de la tradiția Zen budistă, care a lucrat cu Mokshananda pe îndoielile rămase. În 1999, Adyashanti i-i redat libertatea a preda, redenumirea lui în Mokshananda, ceea ce în sanscrită înseamnă "fericirea eliberării" (Adyashanti apoi l-a numit pe Mokshananda ca "Mokie"). În 2008, Ken Wilber l-a pe invitat Mokshananda să-i predea, ca parte a Centrului Spiritual Integral, Integral Institutului, ceea ce Mokshananda acceptă cu recunoștință.
   Mokshananda locuiește în Santa Cruz, CA, în plus față de practica sa psihoterapie, el oferă Satsang, intensive, retrageri și Dokusan (consiliere spirituala privată). El călătorește, de asemenea, în vestul Statelor Unite și Canada, oferind Satsang și cursuri intensive.
   Interviul cu  Mokshananda , cuprinde următoarele întrebări :  

  Cum a început totul pentru tine ?  Oare este necesar să urmezi o anumită cale ?  Oare ceea ce căutăm se află peste tot sau în altă parte ?  Oare problema este faptul că ești un căutător ?  Cum îți modelează cunoașterea interesul tău pentru știință ?  Oare non-dualitatea este un proces evoluționist ?  Oare rolul dascălului este încă necesar ?  Dacă suntem deja "în acea stare", ce mai înseamnă trezirea ?  
Oare căutarea nu face decât să mai adauge un filtru la ceea ce există deja ?  *
Cu Lumină în Pace și Iubire !

Paul Paulică

  Surse :   scienceandnonduality.com  

http://www.freewatersangha.org/who-is-mokshananda