marți, 14 octombrie 2014

Ce este Advaita sau Non-dualitatea ?

  Ce este Advaita, sau non-dualitatea? Advaita înseamnă non-dual sau “nu doi”. Această unicitate este calitatea fundamentală pentru orice. Orice este parte din tot și făcut dintr-o conștiință non-duală. Deseori se naște întrebarea: “Dacă totul este un lucru, de ce nu îl experimentăm în acest fel?” Acest lucru se întâmplă pentru că se încurcă unicitatea cu aparența asemănării. Lucrurile pot părea diferite fără a fi separate. Priviți-vă spre exemplu mâna pentru o clipă. Degetele voastre sunt toate diferite, unul față de celălalt, însă sunt ele separate? Ele toate pornesc din aceiași mână. În mod similar, obiectele, animalele, plantele și oamenii de pe Pământ sunt toate diferite în mod clar ca aparență și funcționalitate, însă toate sunt conectate la sursa lor proprie – provin din aceiași sursă. Acestă Ființă unică ce este în spatele întregii vieți are un număr infinit de exprimări diferite pe care le experimentăm ca pe obiecte diferite.

  Pentru a continua analogia mâinii, degetele voastre sunt toate făcute din aceleași substanțe. Ele au același tip de țesut, celule, atomi și chiar și la cel mai profund nivel, același tip de particule subatomice. În mod similar, atunci când experiența voastră a realității devine mai subtilă, descoperiți că totul nu este decât o exprimare diferită a unui câmp al unei Ființe non-duale. Dedesubt este o mică poveste minunata în legătură cu însemnătatea și definiția non-dualității sau a Advaita, scrisă de către Dennis Waite (advaita.org.uk), care explorează subiectul ceva mai profund.

  Însă ce puteți spune despre experiența voastră din acest moment? Este posibil să realizați această unicitate subtilă într-o experiență ordinară?  Într-adevăr este posibil, dacă înlăturați așteptările în legătură cu o trezire dramatică către experiența unicității și puteți explora natura non-duală a realității pentru ceva timp.  Precum o singură picătură de apă este udă, la fel puteți experimenta unicitatea chiar și în cadrul celor mai simple experiențe de zi cu zi, deoarece unicitatea este o calitate fundamentală a tot ceea ce există.
 Ca un experiment, observați-vă degetele și palma mâinii voastre. Puteți spune cu exactitate unde începe una și se termină celelalte, sau sunt un singur lucru? Pentru a duce această idee mai departe, unde vi se termină mâna și începe antebrațul? Puteți experimenta unicitatea mâinii și a antebrațului vostru? Dacă ele nu sunt separate, ce puteți spune despre celelalte părți ale corpului vostru? Sunt picioarele și urechile voastre una, chiar dacă ele sunt atât de diferite? Acum observați dacă există o separare între gândurile voastre și capul vostru. Unde se termină capul vostru și începe altceva ce se cheamă gând? Ce spuneți despre emoții sau dorințe? Sunt ele într-adevăr separate de corpul vostru?


  
  Acum, observați senzațiile simple pe care le aveți: sunetele pe care le auziți, senzația de atingere și obiectele sau evenimentele pe care le vedeți. Dacă vedeți ceva, unde se termină vederea și începe altceva care se chemă ochi? Dacă auziți sunete, unde începe sunetul și unde se termină urechea? Poate că sunetul și întreaga voastră ureche sunt un singur lucru. Da, urechea este diferită de sunet, însă în cadrul actului de a auzi, ele devin un singur lucru.

  Apoi, unde se termină sursa sunetului și unde începe sunetul propriu-zis? De exemplu, dacă o pasare cântă undeva afară, unde se termină pasărea și unde începe cântecul ei? Sau sunt ele unul și același lucru? Dacă pasărea și cântecul ei sunt unul și același lucru, iar auzul vostru și cântecul sunteți una, atunci este posibil ca voi și pasărea să fiți de asemenea un singur lucru?

Conștiința non-duală este starea naturală

Adevărul Advaita a conștiinței non-duale, a unicității Ființei, a fost deseori privită ca ceva ascuns sau dificil de experimentat, când de fapt este absolut obișnuit și disponibil în orice clipă. Conștiința non-duală este starea naturală. Desigur că o experiență dramatică a unicității este un eveniment rar. Dar de ce să așteptăm ceva atât de rar când această unicitate atât de dulce și satisfăcătoare este chiar aici, chiar acum?

Înțelesul sau Definiția Advaita, a Unicității sau a Non-dualității

Advaita este învățătura non-dualității, care a devenit bine cunoscută în vest prin  învățăturile maestrului spiritual indian, Ramana Maharshi. El a spus că realizarea sinelui, sau realizarea unicității a cine suntem noi cu adevărat nu este un scop îndepărtat pe care doar câțiva îl pot atinge. Sinele este ceva care există mereu și este prezent, ceva ce nu vine și pleacă. Iubirea, pacea și fericirea pe care noi cu toții le-am cautat există deja acolo și de fapt sunt cine suntem noi cu adevărat. Prin auto-analiză simplă, ne putem trezi din visul unui sine separat la realitatea Unicității, a adevărului spiritual a cine suntem noi ca și conștiință non-duală.

Cu Lumină în Pace și Iubire !

Sursa :  http://endless-satsang.com/advaita-nonduality-oneness.htm

http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/ce-este-advaita-sau-non-dualitatea/