vineri, 29 august 2014

Interviul săptămânii (6) : STUART HAMEROFF (2009). Ce este non-dualitatea ?

  Stuart Hameroff este un anestezist cunoscut pentru munca sa în domeniul studiilor de constiință. De peste douăzeci de ani, Hameroff a lucrat cu matematicianul Sir Roger Penrose, pentru a dezvolta (și apăra) o teorie a conștiinței bazat pe fizica și conștiință (ipoteza Penrose-Hameroff , care este poziția  nodeterministă mai convingătoare, până în prezent) .
   Doctorul stabilește o teorie în care constiinta a existat de la începutul universului, și este prelucrată în microtubuli (polimeri cilindrici care formează citoscheletul, sau suportul structural, în interiorul tuturor celulelor animale). 

  Aceste cilindrii sunt în continuă mișcare și reordonare.    Re-aranjamentele sunt foarte importante;  sunt responsabile pentru toate creșterea celulelor, dezvoltarea, mișcarea, și reglementarea sinaptică. Cu cât mai  asimetrică este o celulă, mai mult are nevoie de sprijin structural; prin urmare, neuronii cu axonilor lungi și dendritele, au nevoie de mai mulți microtubuli .

   Interviul cu Stuart Hameroff , cuprinde următoarele întrebări :


* Ce anume este non-dualitatea ?  Ce anume este "eul " ? Cum putem defini conștiința ?  De ce experimentăm o complexitate atât de mare ?  Dacă totul este conectat, de ce există această aparență a separării ? Oare conștiința universală și câmpul cuantic ar putea fi același lucru ?  Care sunt unele caracteristici cheie ale fizicii cuantice ?  Ce anume sunt valorile platonice fundamentale ?  Cum poate "recepționa" creierul informația cuantică ? Oare informația cuantică poate apărea, holografic, prin Univers ?  Oare toate acestea ar putea conduce la o abordare științifică a spiritualității  ?  *Cu Lumină în Pace și Iubire ! 

Paul Paulică

Sursa : scienceandnonduality.com