miercuri, 12 iulie 2017

Interviul ND (60) : Sue Blackmore (Sine, meme, opinii, cale, zen)

   Sue Blackmore este scriitoare freelance, conferențiară și comentator, și profesor invitat la Universitatea de Vest a Angliei, în Bristol. Este licențiată în psihologie și fiziologie la Universitatea din Oxford (1973) și un doctorat în parapsihologie de la Universitatea din Surrey (1980). 
   Interesele sale de cercetare includ meme și teoria memetică, teoria evoluției, conștiința, și meditația. Practică Zen, dar se declară „ne-budistă“.  Sue Blackmore nu mai lucrează pe teme paranormale. Scrie pentru mai multe reviste și ziare, și este colaboratoare și prezentatoare frecventă la radio și televiziune. Ea este autorul a mai mult de șaptezeci de articole academice, colaborând în cam cincizeci de cărți și multe comentarii literare. Printre cărțile sale sunt Dincolo de corp (1982), Dying to Live (despre experiențe aproape de moarte, 1993), În căutarea Luminii (Autobiography, 1996) și testul dumneavoastră psihic Powers (cu Adam Hart-Davis, 1997). Cartea sa Meme Machine (1999) a fost tradusă în 11 limbi. Manualul său Conștiința: O introducere (2003) a fost nominalizat pentru Premiul British Psychological Society Book. Lucrările sale recente includ: Conștiința: O introducere foarte scurtă (OUP, 2005) și Conversații în Conștiință (OUP, 2005).
   A efectuat cercetări asupra meme, care a condus-o a scrie cartea ei populare Mașina de meme. Exemplu, acest video Memes and temes la TED cu subtitrare în 23 limbi, link aici.     
    Interviul cu  Sue Blackmore, cuprinde următoarele întrebări :  
     * Ce este sinele? Cum poate fi sinele în continuă schimbareCe este responsabil pentru simțul continuității pe care-l experimentăm? Oare simțul nostru de sine moare și renaște tot timpul? Putem să ne cunoaștem pe noi înșine vreodată? Există vreo cale de urmat? Care este destinația căii? Utilizarea limbii este responsabilă pentru acest paradox? A existat vreo evoluție în înțelegerea noastră a sinelui? Acceptați acest paradox al sinelui ca pe un mister fără răspuns? Avem nevoie de o integrare a perspectivelor estice și vestice? Cum reconciliem știința empirică și subiectivismul? Unele procese ale creierului sunt conștiente și altele inconștiente? Cum înțelegeți liberul arbitru și responsabilitatea? Apare o nouă paradigmă spirituală?  *

 Vizionare Plăcută !


Link alternativ  . . .  https://goo.gl/HH7deP

Cu Lumină în Pace și Iubire !
Paul Paulică

  Surse   scienceandnonduality.com  
https://www.susanblackmore.co.uk/