miercuri, 21 decembrie 2016

Minunile Universului (1): Destinul

   Cine suntem? De unde venim? Timp de mii de ani omenirea a apelat la religie și mituri pentru a răspunde la aceste întrebări. Dar în această serie, profesorul Brian Cox prezintă un set total diferit de răspunsuri – răspunsurile furnizate de știință.


   În primul episod (Destinul), Brian caută să înțeleagă natura timpului și rolul acestuia atât în crearea noastră cât și a universului. Însă nici cele mai epice cicluri ale vieții experimentate aici pe Pământ nu se pot compara cu vasta întindere a timpului cosmic. De exemplu, la fel cum Pământul orbitează Soarele, sistemul nostru solar orbitează complet întreaga Cale Lactee în nu mai puțin de 250 de milioane de ani.

În cele din urmă, Brian descoperă că timpul nu este caracterizat de repetiție, ci de schimbări ireversibile. De la deplasarea neobosită a unui ghețar până la decăderea unui vechi oraș minier părăsit, timpul își arată efectele devastatoare pretutindeni în jurul nostru. Întregul univers se supune acelorași legi ale schimbării. Pe măsură ce privim în cosmos, putem vedea povestea evoluției sale în desfășurare, de la moartea unei stele primordiale până la nașterea uneia noi. Această călătorie de la naștere la moarte va duce în cele din urmă la distrugerea nu doar a planetei noastre, ci și a întregului univers, și o dată cu el și a timpului.

Totuși fără această distrugere inevitabilă, universul ar fi rămas fără ceea ce este probabil cea mai mare minune dintre toate; scurtul moment din timp în care viața poate exista.
  Oamenii de științe naturale, nu reușesc să definească timpul, dar acordul cu filosofii este crucial, pentru percepția noastră asupra realității. Fără timp, nu ar fi nici o schimbare, prin urmare, nu ar exista nici viață, nici civilizația. Timpul de măsurare și predicția ciclurilor naturale pe care le conduce, cum ar fi anotimpurile, este crucial pentru agricultură, etc., cum monumente antice depune mărturie. Cu toate acestea, timpul este întotdeauna relativ, chiar și în termeni naturali.


Vizionare Plăcută !
   Link alternativ  . . .  https://goo.gl/nbMW5h

   Cu Lumină în Pace și Iubire !
Paul Paulică

Sursa : internet